Wiosna to czas nieustannych zmian w przyrodzie. Może czas też na zmiany w naszym życiu? Może ktoś z Was chciałby się np. nauczyć gotować czy piec? Jeśli tak, to dobrze się składa, bo Patrycja Cholewa od czasu do czasu zaprosi Was na coś pysznego, co łatwo się robi. Dziś zaczynamy od chlebka bananowego!
Składniki:
3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
75g masła, roztopionego
¾ szklanki drobnego cukru [ lub mniej chlebek jest dość słodki]1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami [wystarczy rozgnieść je widelcem]. Wymieszać cukier, lekko roztrzepane jajko, wanilię. Wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.
SMACZNEGO
zdjęcie zaczerpnięte z Internetu.